Poëzie:
jij die dit leest
lieve jij, jij die dit leest,
een kort bericht voor jou speciaal:
je bent een wonder, bijzonder,
je hebt je eigen verhaal!
laat anderen jou verhaal niet schrijven,
maar leef je eigen leven.
soms is dat met blijdschap, soms met tranen,
maar beloof me niet op te geven
Ik heb dit gedichtje gekozen omdat het best wel een motiverende tekst is. Het geeft je eigenlijk een soort boost, het zorgt ervoor dat jij jezelf speciaal gaat vinden. Dat vind ik toch wel heel mooi aan dit korte gedichtje.
verschillende vormen van poëzie:
1. Elfje
Een elfje is een relatief eenvoudig gedicht wat uit vijf regels bestaat en in totaal elf woorden heeft. Het is een simpele structuur waardoor het elfje een gedicht is waar men gemakkelijk mee kan beginnen als men wil gaan dichten. Ook voor kinderen is het een gedicht wat goed te doen is.
Elke regel in een elfje heeft een vaststaand aantal woorden die gebruikt mag worden. De opbouw van het aantal woorden per regel is als volgt:
1
2
3
4
1
Hieronder staan een paar elfjes ter inspiratie.
Kat
Lieve kat
Mijn lieve kat
Ik hou van jou
Altijd
Ogen
Zwart omrand
Staren mij aan
Tranen vallen naar beneden
Liefdesverdriet
----------------------------------------------------------------------------
2. Naamdicht
In een naamdicht vormen een aantal letter een nieuw woord. Het bekendste voorbeeld van een naamdicht is het Nederlandse volkslied het Wilhelmus. Als je alle eerste letters van elk couplet op een rij zet krijg je de naam van Willem van Nassou (Willem van Oranje). Meestal zijn bij een naamdicht de beginletters van de regels bij elkaar een naam.
Hieronder twee naamgedichten waarvan de laatst allerlei eigenschappen opsomt over wie het gedicht gaat.
Met lood in mijn schoenen
Arriveer k bij jou
Rusteloos trek ik aan de bel, jij doet open
Ik spreek de gerepeteerde woorden:
Alleen met jou kan ik leven
Attent
Rustig
Energiek
Nuchter
Daadkrachtig
Joviaal
Artistiek
Nadenken
Sfeerbeelden:

Ik heb dit plaatje gekozen omdat het een voorbeeld is van de gedichtsvorm: Elfje.
De bloemen op de linkerkant van het plaatje maken het af.

Ik heb voor dit sfeerbeeld gekozen omdat het een rustig plaatje is met mooie kleuren. Een gedichtje of stukje uit poëzie, is altijd rustig. Het is niet net zoiets als hard-core muziek ofzo. Daarom heb ik een rustig, rustgevend plaatje gekozen.
Artikel 1:

Felle discussie over poëzie en proza loopt fataal af:
Een discussie tussen twee Russen over de vraag of poëzie te verkiezen is boven proza of andersom, is uitgedraaid op dodelijk geweld. Het 67-jarige slachtoffer had tijdens een drankovergoten discussie zijn 53-jarige kennis woest gemaakt door te zeggen dat 'proza de enige literatuur is', schetsten de onderzoekers de zaak tegenover het Russische persbureau RIA Novosti.
De 53-jarige poëzieliefhebber pakte een mes en stak zijn kennis dood. De fatale steekpartij gebeurde vorige week in het Oeralgebergte. De verdachte, een voormalige schoolleraar, was enkele dagen voortvluchtig maar kon uiteindelijk worden gearresteerd.
Ik heb voor dit artikel gekozen omdat ik het echt dom vind dat er over zo'n kleine discussie zo'n groot probleem gemaakt werd. Ik vind dat echt overbodig.
Artikel 2:
Deze week is de Week van de Poëzie in Mheenpark.
Stadsdichter Ria Borkent las gistermiddag voor tijdens de pauze bij Mheenpark. Weliswaar luisterden een stuk of vijftig kinderen naar de voordracht, maar een belangrijk deel van de voordracht leek langs ze heen te gaan.
Maar de Week van de Poëzie kan ze niet ontgaan, al was het alleen al omdat ze gedichten moeten schrijven en zelfs in theatervorm moeten voordragen.
Mheenpark houdt voor de vierde keer een Poëzieproject. Tweedejaars leerlingen maken kennis met poëzie en ze zetten zelf gedichten in elkaar. Ongeveer 300 leerlingen doen mee. "Lezen is een andere wereld voor veel leerlingen. En poëzie in het bijzonder is anders dan het dagelijks leven. Doordat de leerlingen naar taal kijken en ervaren wat poëzie is, zijn ze bezig met een innerlijk proces. Dat geeft ze inzicht in een nieuwe wereld," zegt docent Jenny van Elzelingen. Ze is docent Duits, maar ook coördinator talen bij Mheenpark.
In de gangen van Mheenpark hangen overal woorden en gedichten. De woorden zijn door leerlingen gedrukt met linosnedes. Elk woord haakt aan bij het thema van de gedichtenwedstrijd van het Europees Platform, Nooitgedacht. Gangen vol woorden, een school vol woorden. Bijvoorbeeld: logica, hoop, wazig, wereld, keuze, idee, zintuig, ruzie, fabel. Maar ook nietbestaande woorden als vroem, yolo of ohab. Yolo schijnt te betekenen: You Only Live Once.
"Ze moeten in twee talen een gedicht schrijven," zegt mede-initiatiefneemster Luisella Lai. Ze is docent theater en leert de leerlingen hun gedichten om te zetten in theaterstukjes van vijf minuten. "Met poëzie leren de leerlingen dat je ook abstract kan denken, op een meer poëtische manier. Poëzie is een uitingsvorm om je mening vorm te kunnen geven. Door middel van poëzie leren kinderen op een andere manier na te denken."
Op de Nationale Gedichtendag, 31 januari 2013, maakt de school bekend welke leerling het mooiste gedicht heeft gemaakt. Het winnende gedicht wordt geprint op een kussen.
Ik heb dit artikel gekozen omdat ik het wel leuk en bijzonder vind dat deze school zoveel aandacht besteedt aan poëzie. Ik denk dat dat wel goed is.
Bronnen:
1. website: http://www.poezie-leestafel.info/
2. tijdschrift: "Poëzietijdschrift Krakatau"
Maak jouw eigen website met JouwWeb